Фільм про Йосипа Пацулу презентували в краєзнавчому музеї у Рівному

Last Thursday, on September 26, in the Rivne Regional Museum there was a screening of the movie "Josyp Patsula. Chosen from a Thousand". The author of the idea is a daughter of Josyp Patsula, Olga Nesterchuk...

Минулого четверга, 26 вересня, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся показ фільму "Йосип Пацула. Вибраний із тисячки". Автор ідеї – донька Йосипа Пацули, Ольга Нестерчук.

Автор сценарію та режисер стрічки Андрій Смусь (на фото) до початку показу розповів, що фільм складається з двох частин, кожна з яких розкриває окремий період життя та роботи Йосипа Пацули. Перша частина розповідає про історію роду Пацул, юні роки науковця, життя його української родини в Липі, Перемишлі та примусове переселення на територію Радянського Союзу.

У другій частині йдеться про життя та наукову діяльність Йосипа Пацули на Волині й у Рівному, активну громадську діяльність на початках відновлення української незалежності у 90-х роках, дослідницьку та пошукову роботу зі встановлення імен і біографічних відомостей про репресовану рівненську інтелігенцію.

Син Йосипа Пацули, Юрій, зазначив, що фільм розкриває ті сторінки діяльності батька, які неможливо знайти деінде. Ольга Нестерчук розповіла, що знімальна група працювала у Рівному і на території Польщі – у місті Перемишлі й околицях. Творча група відвідала рідне село Пацул – Липу, з якого вони були виселені у 1947 році.

Презентація фільму відбулася в рамках відзначення 75-річчя депортації українців з Польщі та в рамках супутніх заходів програми 4-го Рівненського міжнародного кінофестивалю "Місто Мрії".

У 2019 році конкурсна програма кінофестивалю "Місто Мрії" пройде 20-23 жовтня, а супутні заходи відбуваються зараз. Зокрема, 24 вересня відбулися покази фільмів у Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування у рамках відеоконкурсу "Громада мрії"; 26 вересня – в обласному краєзнавчому музеї та Національному університеті "Острозька академія".

Всі події РМКФ "Місто Мрії" проходять за підтримки Держкіно України, Рівненської міської ради, управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому. Партнери: Національний університет "Острозька академія", Рівненський ЦРМС, Рівненський обласний краєзнавчий музей. Інформаційні партнери: ЕСПРЕСО TV, ТРК "Ритм".