Мстислав Чернов: «20 днів у Маріуполі» — перший український фільм, що отримав «Оскар»

Найкращий повнометражний документальний фільм, за версією Американської кіноакадемії, – це «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова, інформує «Суспільне Культура».

У ніч з 10-го на 11-те березня в театрі «Долбі», у Лос-Анджелесі, США, пройшла 96-та церемонія вручення премії «Оскар».

«Це перший український Оскар в історії, – сказав зі сцени Мстислав Чернов. – Я вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який хотів би не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян. Я віддав би це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію... Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, — щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію».

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. Разом із Черновим нагороди отримали кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Крім «20 днів у Маріуполі», у категорії «Найкращий документальний фільм» змагалися також:

  • Bobi Wine: The People’s President
  • The Eternal Memory
  • Four Daughters 
  • To Kill a Tiger 

Ексклюзивна трансляція церемонії нагородження премії «Оскар» проходила на Суспільне Культура. 

Про фільм «20 днів у Маріуполі»

Кіно розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Також у 2024 році їх нагородили Шевченківською премією.